Utazó szakemberek munkája a projektben

A projekt egyik fő célja az, hogy segítse a helyben elérhető szolgáltatások bővítését és elérhetővé tegye azokat a humán közszolgáltatásokat, amelyek hozzájárulnak az itt élők mindennapjainak megkönnyítéséhez.

Ezen a körön belül nagyon fontos elem, hogy biztosítsuk azokat a gyermekeknek szóló fejlesztési lehetőségeket, amelyek egyébként csak korlátozottan vagy egyáltalán nem elérhetőek a kis településeken, és így támogassuk őket.

A projektben résztvevő települések óvodáiban is iskoláiban valamint egyéb intézményeiben 2018 óta a települések igényei alapján a következő ingyenes szolgáltatások elérhetők.

  1. Utazó gyermekpszichológus támogatja a 18 év alatti gyermekeket és szüleiket a különböző megakadások esetén. Tanulási nehézségek, családon, párkapcsolaton belüli problémák, szorongás vagy egyéb lelki problémák esetén is fordulhatnak a pszichológusokhoz a gyermekek és szüleik. Heti 8 órában, előzetes egyeztetés alapján elérhető a szolgáltatás. További információ itt elérhető.
  2. Fejlesztőpedagógusok segítik a tanulási mehézséggel küzdő óvodás és iskolás gyermekeket Magyarcsanádon, Székkutason és Maroslelén is. A pedagógusok hetente 4-6 órában az adott intézményben foglalkoznak a gyermekek egyéni fejlesztésével, támogatva ezzel az intézmények pedagógiai munkáját.
  3. A magyarcsanádi óvodában gyógytornász is részt vesz a gyermekek fejlesztésében, így a mozgásfejlesztéssel további segítséget kapnak, időben, szakember által kezelve az esetleges elmaradásokat, vagy problémákat. A gyerekek nagyon élvezik a játékos foglalkozásokat, jó hangulatban telnek a fejlesztő órák.
  4. A kisgyermekek körében egyre nagyobb az igény a beszédfejlődés korrekciójára, megindítására és a kommunikációs készségek fejlesztésére. Ebben nyújt segítséget a projekt által biztosított logopédus szakemberek segítsége. Maroslelén és Székkutason foglalkoznak heti rendszerességgel azokkal a gyermekekkel szakembereink, akik hangképzésében, beszédfejlődésében valamilyen megakadás tapasztalható.

A projektben biztosított fejlesztő szakemberek kiegészítik az állami feladatellátásban, a szakértői vélemény alapján történő ellátást, nem pedig helyettesítik azt. Így olyan többletszolgáltatást biztosítanak, amely egyébként nem lenne elérhető. A szakértői bizottságok által megállapított fejlesztési feladatokat minden esetben, teljes egészsében a megyei pedagógiai szakszolgálat munkatársai látják el. 

A pojektben alkalmazott szakemberek és az állami ellátórendszerben dolgozó szakemberek így kiegészítik egymás munkáját, hatékonyabb ellátást biztosítva a kis települések lakosai számára, amely projektünk egyik legfontosabb célja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük