Elindult az EFOP-3.9.2-16-2017- 00028 projekt megvalósítása 9 konzorciumi településen

Maroslele Községi Önkormányzat konzorciumi partnereivel támogatást nyert “Gyermekeink a jövő” – humán szolgáltatások minőségének fejlesztése Csongrád megyében címmel. Az EFOP-3.9.2-16-2017- 00028 számú, 484.030.568 Ft támogatási összegű projekt 2018. január 1-jén indult, legfőbb célja a területi különbségek és különösen a településméretből adódó társadalmi hátrányok komplex megközelítéssel történő, a helyi igényeken alapuló csökkentése a humán közszolgáltatások tekintetében, valamint a minőségi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása elsősorban a köznevelés, a felsőoktatás, a felnőttoktatás által biztosított informális és formális tanulás területén, a helyi tudástőke gyarapítása érdekében.

A konzorciumot magában foglaló 9 településen – Maroslele, Apátfalva, Magyarcsanád, Kiszombor, Mindszent, Földeák, Óföldeák, Székkutas, Mártély – számtalan közösségi program, gyermekprogram kerül megvalósításra, illetve a humán közszolgáltatásban dolgozók képzéseken vehetnek részt. A településeken a projekt időtartama alatt gyermekpszichológus, pszichológus, fejlesztőpedagógus, logopédus, gyógytestnevelő és gyógytornász segítségét vehetik igénybe díjmentesen. A gyermekek személyiség és kompetenciafejlesztését, iskolai érvényesülését számos program segíti, kirándulások, táborok, színházi előadások, interaktív kiállítások, múzeumi látogatások, pályaválasztási napok, nyelvi képzések és sportprogramok kerültek megrendezésre.

A környezetvédelem fontossága is szerepet kapott a pályázatban és számos program épült rá, például a Föld napja, az Utazó Planetárium, vagy a környezettudatos családi zöld nap. A településeken élő 8. osztályos tanulóknak a pályaválasztást segítő, „Merre tovább?” programelem keretén belül lehetőségük nyílt a kecskeméti Mercedes gyárba is ellátogatni, ahol saját maguk láthatták és tapasztalhatták az adott szakma kihívásait. Nagyszerű lehetőség volt az elsősegélytanfolyam is, amely az első jogosítványuk megszerzéséhez segítette hozzá a fiatalokat.

Az apróbbak sem voltak híján a programoknak, az ovisokra is rengeteg izgalmas rendezvény várt. Egészségügyi programok – tartásjavító, mozgásos játékok -, úszásoktatás, zeneovi, mozgáskoordinációs fejlesztés, környezeti nevelés, integrációs programok, nyelvoktatás és az egyéni fejlődést támogató programelemek jelen voltak a konzorcium összes településén. A projekt a családosokra is kifejezett figyelmet helyezett, a baba-mama klubokon rendszerint magas volt a részvételi arány, valamint a szülő-gyermek családi napok is sikerrel zárultak a településeken. Az egészséges életmód népszerűsítéséért egészséghetek, egészségnapok és sportnapok kerültek megrendezésre, főképp az iskolákban, óvodákban.

A településeken a projekt ideje alatt pedagógiai, és szociális jellegű workshopok zajlanak, a humán közszolgáltatásban dolgozók részére tapasztalatcsere céljából. A találkozók célja ezen kívül a projekt folyamatos nyomon követése, minden résztvevőnek a saját szakterületét érintő lezajlott programok értékelése, valamint a még hátralévő programelemekre való felkészülés. A projektben még néhány programelem megvalósításra vár a konzorciumi településeken, előreláthatólag a projekt 2020. június 30-án ér véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük